חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.
חוק הנאשם, שנחקק בשנת 1996, הוא חוק ישראלי מהותי שמטרתו העיקרית היא להגן על זכויותיו של אדם הנאשם בעבירה פלילית. החוק מעגן בחקיקה את זכויות היסוד של נאשמים ומבטיח כי הם יזכו להליך משפטי הוגן ולהגנה מפני פגיעה בזכויותיהם. חוק הנאשם מהווה נדבך חשוב במערכת המשפט הפלילית בישראל, שכן הוא שם דגש על שמירת זכויות הנאשם ומונע הרשעת חפים מפשע.
חוק הנאשם מתבסס על מספר עקרונות יסוד חשובים שנועדו להבטיח הליך משפטי הוגן ולהגן על זכויות הנאשם:
עקרונות אלה מהווים את הבסיס לזכויות הספציפיות המעוגנות בחוק הנאשם, ומטרתם להגן על הנאשם מפני אפליה, כפייה או ניצול לרעה של כוחם של רשויות האכיפה והמשפט.
חוק הנאשם מעניק לנחקר זכויות חשובות במהלך חקירתו במשטרה, במטרה להבטיח הליך הוגן ולמנוע פגיעה בזכויותיו. בין זכויות אלה ניתן למנות:
על חוקרי המשטרה מוטלת החובה ליידע את הנחקר בדבר זכויותיו אלה בטרם תחילת החקירה, ולאפשר לו לממשן. מימוש זכויות הנאשם בשלב החקירה הינו קריטי להבטחת חקירה הוגנת ולמניעת הפרת זכויותיו של נאשם בהמשך ההליך הפלילי.
במהלך ההליך המשפטי, לנאשם עומדות מספר זכויות מרכזיות המעוגנות בחוק הנאשם, שנועדו להבטיח כי יזכה למשפט הוגן וצודק. בין זכויות אלה ניתן למנות:
מימוש זכויות אלה חיוני להבטחת משפט צודק, שבו הנאשם יכול להתגונן כראוי מפני ההאשמות נגדו, ובית המשפט יוכל להגיע לחקר האמת ולהכריע בצדק בעניינו.
מאז חקיקתו, עבר חוק הנאשם מספר תיקונים ושינויים על מנת להתאימו לצרכים המשתנים של מערכת המשפט ולחזק את ההגנה על זכויות הנאשמים. בין התיקונים המשמעותיים ניתן למנות את הרחבת הזכות להיוועץ בעורך דין, הגברת החובה של המשטרה ליידע את הנאשם בדבר זכויותיו, וכן הגדרה מפורטת יותר של "חומר חקירה" שהנאשם זכאי לעיין בו. שינויים אלה נועדו להבטיח כי זכויות הנאשם יישמרו לאורך כל שלבי ההליך הפלילי ולמנוע פגיעה בהגנה הניתנת לו על ידי החוק.
מימוש זכויות הנאשם הוא בעל חשיבות עליונה, הן עבור הנאשם עצמו והן עבור מערכת המשפט בכללותה. הקפדה על מימוש זכויות אלה מבטיחה קיומו של הליך משפטי הוגן, שבו לנאשם ניתנת ההזדמנות להתגונן כראוי מפני ההאשמות נגדו. כמו כן, שמירה על זכויות הנאשם מסייעת במניעת הרשעת חפים מפשע, שכן היא מאפשרת לנאשם להציג את גרסתו ולהביא ראיות התומכות בחפותו. מערכת משפט המקפידה על זכויות הנאשם נתפסת כמערכת צודקת ואמינה יותר בעיני הציבור, דבר התורם לאמון הציבור במערכת אכיפת החוק והמשפט.
חוק הנאשם הוא אבן יסוד במערכת המשפט הפלילית בישראל, המעגן את זכויותיו של נאשם בהליך הפלילי. החוק מבטיח כי לכל נאשם תינתן הזדמנות הוגנת להתגונן מפני האשמות נגדו, תוך שמירה על עקרונות יסוד כמו חזקת החפות, זכות השתיקה וזכות ההיוועצות בעורך דין. לאורך השנים, עבר החוק תיקונים ושינויים שנועדו לחזק את מעמדו של הנאשם ולהבטיח כי זכויותיו ימומשו באופן מלא. חשיבותו של חוק הנאשם אינה מוגבלת רק לנאשם עצמו, אלא משפיעה על תקינות ההליך המשפטי כולו, ומסייעת במניעת הרשעות שווא. בסופו של דבר, חוק הנאשם מהווה ערובה לקיומו של הליך פלילי הוגן וצודק, המאזן בין האינטרס הציבורי באכיפת החוק לבין ההגנה על זכויות הפרט. במקרה והואשמתם בעבירות פליליות אנו ממליצים ליצור קשר עם משרדנו בהקדם.