אם אתם כאן סימן שאתם מחפשים עורך דין לייצוג בגין עבירות צווארון לבן – הגעתם למקום הנכון.

משרדנו בעל הצלחות רבות בייצוג בגין עבירות צווארון לבן ומתפקד כמשרד עורכי דין צווארון לבן מהמובילים בישראל.

במדריך הבא אנחנו עונים על השו"ת הבאות:

  • מהי העבירה והאם היא נכנסת תחת עבירות צווארון לבן?
  • מתי עבריין צווארון לבן מוגדר ככזה?
  • מהם העונשים ומתי הם מוצדקים?
  • רבים מאיתנו נתקלו לפחות פעם אחת במהלך חייהם במונח צווארון לבן, או במונח עורך דין צווארון לבן – וזאת בהקשרים כאלה ואחרים, של סדרות מתח, פשעה או דרמה, בסרטים כאלה ואחרים, בספרים ובאקטואליה – אבל כאשר מדברים על צווארון לבן מה זה בעצם אומר?
לייעוץ מהיר, השאירו פרטים ונחזור אליכם

    תחזרו אליי

    האם העבירה שלך היא בכלל תחת עבירות צווארון לבן?

    עבירות צווארון לבן נכללות ומאוגדות בדין הפלילי, והשתייכותן לעולם הפלילי מצביע באופן ברור על גודל חומרתן ועל מידת והיקף פגיעתן באנשים אחרים, בקניין מוחשי או רוחני, במוניטין ועוד… עבריינות צווארון לבן מתבצעת בקרב אנשים הפועלים ומועסקים בתחומי ניהול, כספים וכדומה. עבריין צווארון לבן יהיה בדרך כלל אדם בדרג ניהולי בכיר, או בעל תפקיד משמעותי בחברה או תאגיד מסוימים.

    דוגמאות לעבירות צווארון לבן הן עבירות בתחומי בנקאות או ביטוחים, עבירות מרמה או הפרת אמונים, עבירות מיסים, וגם עבירות הקשורות בהלבנת הון, או בניירות ערך ובשוק ההון בכללותו.

    בעולם הקרימינולוגיה, עבירות צווארון לבן נעשות על ידי האנשים העשירים והחזקים בחברה, זאת בשונה מעבירות פליליות אחרות, שנעשות בדרך כלל על ידי שכבת האוכלוסייה המוחלשת והנזקקת, שמתדרדרת לעולם הפשע בגילאים צעירים ומתוך חוסר ברירה. בשנת 1939 נקבעה הגדרה על ידי קרימינולוג אמריקאי בשם אדווין סטרלנד, ולפיה עבירת צווארון לבן הינה "עבירה של אדם מכובד, בעל מעמד חברתי גבוה, הנעשית במהלך עיסוקו המקצועי".

    כלומר, על העבירה המדוברת להתבצע במסגרת העבודה השוטפת של אותו אדם. אם האדם הוא מנהל בכיר בבנק מסוים, אך הוא מואשם בגניבה מחנות יהלומים, או בתקיפה של אדם בבריכה – עבירות אלה לא ייחשבו לעבירות צווארון לבן, אף על פי שנעשו על ידי מנהל בכיר בארגון בעל אופי כלכלי מובהק. רק עבירה שנעשתה במסגרת עבודתו, ובאמצעות הכוח והסמכות שמשרתו מעניקה לו – תיחשב לעבירת צווארון לבן.
    כמו כן, עבירת צווארון לבן לרוב תתאפיין בתחכום והסתרה – ולא תגיע לפסים אלימים או פיזיים כלל. מדובר במאפיין נוסף שמבדיל את עבריינות הצווארון הלבן מעבריינות פלילית "רגילה" – וזה אלמנט האלימות והכוחניות, הבא לידי ביטוי באופן מובהק בעבירות רבות, כמו תקיפה, הריגה ועבירות מין שונות – אך לא משחק תפקיד בעבירות הצווארון הלבן, שנעשות מתחת לפני השטח, באופן מילולי ולא פוגעני בהיבט הפיזי.

    עורך דין צווארון לבן

    כיצד עבריין צווארון לבן הופך לכזה?

    לפי הספרות ושלל המחקרים שנעשו בנושא, ישנם כמה מניעים שיכולים לגרום לאדם אמיד ובעל תפקיד מבטיח לסטות מן הדרך ולבצע פשע – שבמרבית המקרים כנראה שלא ישתלם, הן משום שאותו עבריין ייתפס, יידרש לשלם את עונשו, וכנראה שגם יפוטר ממשרתו, והן משום שהעבריין יגזור על עצמו חיים מלאי דאגות וחששות שמא ייתפס ושמא פשעו יתגלה.

    ואכן, אנו יכולים להיות מופתעים מכך שאדם בעל מעמד חברתי גבוה בחברה, יציב מבחינה כלכלית, ונמצא במקום טוב מבחינת הקריירה שלו, יבחר בדרך של פשיעה והתדרדרות מוסרית. ועדיין, תופעות של שחיתות וניצול משרה לרעה לא פוסחות כמעט על אף מדינה ואף תחום עיסוק. איך זה יכול להיות?
    ישנם כמה הסברים לכך.

    ראשית, חוסר בדוגמא אישית של הממונים והשפעה שלילית מהסביבה. אם התאגיד או הארגון שבו אדם עובד הוא מושחת ומושרשות בו נורמות פנים מנהליות פגומות – יהיה לאותו עובד קשה מאוד שלא להיכנע לאותן נורמות. האדם מרגיש שיש לו לגיטימציה לפעול כפי שהוא פועל, מכיוון שהממונים עליו פועלים כך, וכי ישנן נורמות רווחות המתירות זאת.

    שנית, אנשים שמחפשים את הריגוש והסכנה. במונחים כלכליים ותועלתניים ניתן לקרוא לסוג זה של אנשים "אוהבי סיכון". מדובר בסוג של אנשים ששואבים סיפוק והנאה מתחושת סיכון, ומההרגשה שהם עושים משהו לא בסדר, מעשה שאינו רצוי, מעשה אסור שיוכלו לתפוס אותם בגינו. ריגוש הוא דבר ממכר, והרף כדי לרצות ולספק אותו עולה כל העת, וכך, באופן ישיר עולה גם רמת הסכנה וחומרת המעשים שאותו אדם מבצע.

    שלישית, אדם שמונע מתוך אידיאולוגיה אישית. אותו עבריין מחזיק בדעה אישית לפיה המעשה שהוא עושה הוא מעשה נכון ומוסרי. למשל: אדם שמתנגד לרעיון המיסוי, ודוגל בעמדה לפיה אין פסול באי תשלום מס – ולכן עבירה של העלמת מס וכדומה תתבצע על ידו ללא עכבות, משום שזו האידיאולוגיה שלו.

    רביעית, הסיבה הפשוטה של אדם שלא מסתפק בשום דבר, והוא תאב בצע ומעוניין להשיג עוד ועוד כסף ויוקרה. בנוסף, פשעים שכאלה הם אירוע מתגלגל, וכמו כדור שלג, ברגע שאדם נכנס לזה, קשה מאוד לצאת. בכל פעם הוא יוכל לומר לעצמו "זו הפעם האחרונה", אך לאחר שיבדוק את חשבון הבנק שלו, הרעב שלו שוב יגדל והוא ייפול לעבירה נוספת.

    חמישית, לפעמים אנשים מבצעים פשע מתוך תחושת נקם. ייתכן שהוא מרגיש טעון בתחושות שליליות על הארגון או החברה שבהם הוא עובד – למשל, אם הבוס לא מעריך אותו מספיק, או אם הוא לא מקבל בונוסים גדולים כמו שאר העובדים, למרות שהוא מכניס ומניב לא פחות רווחים מהם. עבירות צווארון לבן יכולות להתבצע מתוך רצון להוכיח אחרת או להשביע תחושת נקם אישית.
    כמובן שישנן סיבות נוספות לכך שאנשים במעמד חברתי וכלכלי טוב ינצלו את משרתם לרעה ויעברו על עבירות צווארון לבן כחלק מעבודתם השוטפת.

    העונשים על עבירות צווארון לבן

    המדיניות לגבי ענישה בגין ביצוע עבירות צווארון לבן למיניהן הינה מדיניות משתנה. בזמן האחרון, ניתן לראות מגמה של החמרה בענישה על עבריינות צווארון לבן. למשל, בעניין דנקנר (ע"פ 220/17 נוחי דנקנר נ' מדינת ישראל, 29.8.2018), שבו איש העסקים נוחי דנקנר הורשע במספר עבירות על חוק איסור הלבנת הון ועל חוק ניירות ערך, ונשלח לרצות שלוש שנות מאסר – נאמרו בבתי המשפט כמה אמירות חשובות.
    אחד השופטים בהרכב הערעור התייחס לצורך חשוב ומרכזי בהחמרת ענישה על עבריינות צווארון לבן. זאת משום שעם חיקוק חוק ניירות ערך ותיקונו, עלתה דרגת החומרה המיוחסת לעבירות כמו תרמית למשל – ולכן ישנה אינדיקציה שעולה מתוך החוק ופרשנותו, כי דרושה החמרה בהתייחסות לעבירות צווארון לבן, וכפועל יוצא מכך – דרושה גם החמרה בענישה ובהתייחסות בית המשפט למעשים פגומים של אנשי צווארון לבן.
    דבר חשוב נוסף שנאמר בערעור בעניין דנקנר, הוא לגבי עבירות כלכליות באופן כללי, כאשר עולם עבירות הצווארון הלבן מתקשר אליהן קשר ישיר, מכיוון שמרבית עבירות הצווארון הלבן כוללות אלמנט כלכלי, העלמת מס, רישומים מוטעים באופן מכוון, הסתרה, קבלת שוחד, הענקת שוחד וכדומה.

    עבירות כלכליות צריכות לקבל יחס חמור ביותר, משום שהן משפיעות על המשק בכללותו, ומשליכות על מעגל נרחב ביותר של אוכלוסייה. אחרי הכול, מדובר בכסף, שהוא משאב סופי וניתן לספירה, ואשר חלוקתו בחברה מהווה נושא נרחב לדיונים, ויכוחים ומחלוקות רבות שנים, חוצות תחומים ותרבויות, ומעוררות להט ואידיאולוגיה רבה.

    הטלת פגם באופן חלוקת המשאבים בחברה, וריכוזם בידי אדם אחד או ארגון אחד – פוגעת פגיעה אנושה בצדק החלוקתי ובעושר הכלכלי הרווח בחברה מסוימת. על כן, בהסתכלות רחבה, עבירות צווארון לבן שהינן עבירות כלכליות פוגעות באופן מהותי ולא צודק בחברה הישראלית בכללותה, ואף באוכלוסיית העולם כולו. עבירה שכזו אינה יכולה לעבור לסדר היום, והאחראים לה צריכים להיענש כמגיע להם, ולהשיב את המצב לקדמותו ככל הניתן.

    עניין נוסף שמצדיק התייחסות ביד קשה לכל עבירת צווארון לבן, הוא נושא השוויון בחברה. אכן, החברה הישראלית הינה חברה המאפשרת תחרות ואפשרות של צבירת נכסים והון באופן שאינו שוויוני, אך בנוסף לכך, מדובר במדינת רווחה, המעוניינת לנסות ולפזר את העושר בחברה באופן שלא יפגע אנושות ביכולת של השכבה הגבוהה ליהנות מפרי עמלם, להתקדם ולהתפרנס ככל שידם משגת.

    בנוסף לכך, ישנה הצדקה של הרתעה. ישנם מנהלים רבים, בעלי משרות רבים, שתפקידם ומשרתם מאפשרים להם לחרוג מצו המוסר ולבצע עבירות קלות או חמורות. כאשר אותם בעלי תפקידים יצפו באכיפה ובענישה החמורה על עבירות אלה – תיווצר הרתעה יעילה, שתניא אותם מכל רעיון כדוגמת זה.

    אלטרנטיבות לענישה בעבירות צווארון לבן בפרט ובמשפט בכלל

    מכיוון שבעבירות צווארון לבן מעורבים לרוב אנשי ניהול בכירים, מקצועיים ובעלי ותק רב – לעיתים מקובלות אלטרנטיבות לענישה, וביניהן: עיצומים כספיים ופיצויים בסדר גודל נרחב, אכיפה מנהלית או משמעתית, הסדרים כאלה ואחרים עם הארגון או עם המנהל וכדומה. מטרת האלטרנטיבות הללו הן למנוע עומס שיפוטי ולסגור את התיק לפני שהוא מגיע לבית המשפט.

    מדובר בשיטות מקובלות, ולעיתים אף רצויות, מכיוון שהן מקלות ומונעות את העומס השיפוטי הכבד שמוטל על כתפי בתי המשפט השונים הפרוסים ברחבי הארץ, ועל השופטים עצמם, שמספרם לא רב, ושקורסים תחת כובד עבודתם. לכן, בשנים האחרונות מתפתחות בתחומי המשפט השונים אלטרנטיבות לענישה, ופתירת סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט.

    כמובן שבמשפט הפלילי, לא תמיד ניתן להגיע להסדרים מחוץ לכותלי בית המשפט, מכיוון שלא מדובר בעוד סכסוך בין אנשים או בין חברות, המטופל בתחומי המשפט האזרחי – סכסוך אזרחי שכזה ייפתר בדרך כלל דרך הסדר פשרה, גישור או בוררות. ואולם, עבירות צווארון לבן חוסות תחת משפחת העבירות הפליליות, ומתוך כך, מדובר בעניין ציבורי, כאשר המדינה היא התובעת – והיא מנהלת את התיק לפי שיקול דעתה. לכן, בדרך כלל תתאפשר פחות גמישות בתיקים פליליים בהיבט הענישה האלטרנטיבית.

    איך עו"ד שמתמחה בעבירות צווארון לבן יכול להשיג עבורך ניצחון במשפט?

    מלכתחילה, ייעוץ משפטי של משרד עורכי דין יכול לסייע רבות בבניית ארגון מראשיתו. משרד עורכי דין צווארון לבן יכול לספק מבט חיצוני ניטרלי נוסף על מבט שיפוטי וביקורתי מבחינה משפטית – ולייעץ לגבי השרשת נורמות מסוימות בחברה. עורכי דין צווארון לבן מסוגלים לבודד את עצמם מהארגון וממטרתו, להביט בנורמות הנוהגות בו ובסיכונים שהן טומנות בחובן – ובצורה כזו למנוע מראש, כבר בנקודת ההתחלה, פוטנציאל גלום לסכנה של עבריינות צווארון לבן.

    כלומר, ייתכנו נורמות מסוימות בהנהלת החשבונות של הארגון, שעשויות להתדרדר לכדי עבירות מס. כמו כן, תיתכן התנהלות כלכלית של החברה שעשויה להיראות כהפרה של חוקים העוסקים בניירות ערך או הגבלים עסקיים למשל. עורך דין עבירות צווארון לבן יכול לסייע במיגור לכתחילה של נורמות פסולות ופגומות שכאלה, שעלולות להפיל את הארגון כולו.

    ייצוג בעבירות פליליות מסוג צווארון לבן

    עו"ד פלילי הוא זה שיתעסק בעבירות צווארון לבן. בעולם צווארון לבן עבירות מתגלות בסוף, ולכן אין מנוס אלא להתמודד עם המעשה. במקרים רבים עבירה שבוצעה בתום לב עשויה להיות מזוכת באמצעות ייצוג נכון וייעוץ מקדים, אל תהססו פנייה בזמן = הישג משפטי.

    ייצוג עבירות צווארון לבן הינו מרכיב חשוב ביותר שלא כדאי לוותר עליו. התמודדות מול תיק צווארון לבן הינה התמודדות מורכבת ביותר, הכוללת שני עולמות מורכבים ושונים – מחד גיסא, המשפט הפלילי ודיני העונשין, ומאידך גיסא, המשפט האזרחי, דיני תאגידים, דיני קניין, מיסוי ותחומים רבים נוספים.

    לכן, ישנה חשיבות רבה להיעזרות בידי משרד עורכי דין המתמחה בתחום צווארון לבן. לרוב, עורך דין פלילי יהיה בעל הידע הדרוש ובעל הניסיון הנדרש כדי להתמודד מול התיק המדובר. מכיוון שעבירות צווארון לבן מתבצעות לעיתים עם תחכום, חכמה, הבנה של המקצוע ושל התחום, וטיוח רב – עו"ד צווארון לבן יידע להתיר את הקשרים הסבוכים ולטפל בתיקים שכאלה תוך רגישות, הבנה ומקצועיות רבה.

    אנו במשרד עורך דין פלילי רוטנברג מתמחים בייצוג וייעוץ בעבירות צווארון לבן למעלה מ-20 שנה ואנו כאן כדי לתת לך את הייצוג הטוב ביותר שאפשר.

    לייעוץ מהיר, השאירו פרטים ונחזור אליכם

      תחזרו אליי
      עו”ד ניר רוטנברג
      כותב המאמר: עו”ד ניר רוטנברג

      חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.

      לייעוץ מהיר
      השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

        תחזרו אליי

        תפריט נגישות

        ×