חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.
רישום פלילי הוא תיעוד של ההרשעות הפליליות של אדם וקיומו גורם במקרים רבים לקושי בהשתלבות תקינה בחברה, מבחינה אישית, חברתית וכלכלית. משום כך, אנשים רבים פונים בבקשה למחיקת הרישום הפלילי. במאמר זה נסביר כיצד מבצעים בדיקת רישום פלילי, כיצד ניתן להביא למחיקתו וכן נסביר מהו רישום משטרתי.
כאשר אדם הורשע בדין, הוא יהיה בעל רישום פלילי המופיע במאגר המנוהל על ידי משטרת ישראל. המרשם הפלילי חשוב לומר, הוא חסוי, כלומר, כל אדם רשאי לעיין ברישומו האישי בלבד. זאת למעט גופים מסוימים אשר ניתנה להם סמכות לקבל מידע בנושא זה. בדיקת רישום פלילי היא פעולה פשוטה מאוד וכל שצריך לעשות הוא להגיע לתחנת משטרה כלשהי, להציג תעודת זהות, להציג אישור תשלום אגרה ויתקבל תדפיס. התדפיס כולל מידע בדבר ההרשעות הפליליות אם ישנן וכן מכיל מידע בדבר רישום משטרתי, היה וישנו. הרישום המשטרתי מתייחס לתיקי חקירה שנסגרו ועל כך נרחיב מיד.
בישראל, כמו במדינות רבות אחרות בעולם, הרישום הפלילי מהווה לא פעם, מכשול לקבלה ללימודים בתחומים מסוימים, יוצר קושי בקבלה לעבודה וכן יכול לפגוע גם בפן האישי, בשל הסטיגמה החברתית בדבר קיומו של רישום פלילי. מפאת כל אלו, מומלץ לפנות בבקשה למחיקת הרישום הפלילי וניתן לעשות כן כפי שיפורט לעיל.
לכל עבירה פלילית יש התיישנות וככלל, הרישום הפלילי יימחק תוך 10 שנים מתום תקופת ההתיישנות. אולם, חשוב לומר כי הרישום הפלילי לא נמחק לגמרי והוא נותר חשוף בפני מספר מצומצם של גופים כגון המשטרה, צה"ל, שב"כ וכיו"ב. ישנם מצבים בהם תתאפשר מחיקה של הרישום הפלילי בשלב מוקדם יותר, למשל, כאשר מדובר על רישום פלילי בגין עבירה אשר בוצעה על ידי קטין מתחת לגיל 14. אז הרישום יימחק תוך 5 שנים מיום מתן פסק הדין. כך גם לגבי הליך פלילי שהסתיים בעונש של פיקוח קצין מבחן.
במידה ויש הרשעה, מחיקת הרישום הפלילי הלכה למעשה, תיעשה בדרך של בקשת חנינה לנשיא המדינה. הבקשה צריכה להיות מנומקת היטב ועליה לשכנע כי לצד שיקולי ההרתעה, קיימת הצדקה להורות על מחיקת הרישום הפלילי של המבקש. למשל, מפאת גילו, נסיבות העבירה וכיו"ב. בשל חשיבות העניין, רצוי שלא להגיש את הבקשה באופן עצמאי, אלא להסתייע בשירותיו של עורך דין פלילי אשר יידע כיצד להציג בצורה הטובה ביותר את הנימוקים לבקשה וכך יגדל באופן משמעותי הסיכוי כי היא תתקבל.
אנשים רבים אינם מודעים לכך כי לצד הרישום הפלילי, ישנו גם רישום משטרתי. כך קורה כי אדם שלא הוגש נגדו מעולם כתב אישום, מגיע למשטרה להוציא תעודת יושר ומגלה כי הוא מחזיק ברישום משטרתי בגין אירוע בעבר שהוא נחקר לגביו. הרישום המשטרתי כולל תיקי חקירה שנסגרו באחת משתי עילות: העדר עניין לציבור או חוסר בראיות. כאשר התיק נסגר בעילה של חוסר אשמה, הוא לא יופיע ברישום המשטרתי. הרישום המשטרתי יכול גם הוא להפריע לניהול חיים תקינים ועל כן רצוי לפעול למחיקתו. ניתן לעשות כן על ידי הגשת בקשה לשינוי העילה של סגירת התיק וזו תוגש ליחידה אשר חקרה את התיק או למטה הארצי.
אם קיים רישום פלילי על שמך דע כי ניתן במקרים רבים להביא למחיקת הרישום. כך גם לגבי רישום משטרתי. לשם כך פנה אל משרדנו ונשמח לסייע לך בעניין זה.