חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.
עבירות נשק הן תופעה חמורה הפוגעת קשות בביטחון האישי של אזרחי ישראל ובחוסן החברתי. זמינותם של כלי ירייה, הן בידי גורמים פליליים והן בידי אזרחים שאינם מוסמכים להחזיק בהם, תורמת לעלייה בשיעורי האלימות, הפשיעה והטרור.
המאמר הנוכחי ידון בהיבטים השונים של עבירות נשק בישראל, השפעות על החברה והעונשים הקבועים בחוק.
בשנת 2022 נפתחו בישראל 12,644 תיקים בגין עבירות נשק, המהווה עלייה מדאיגה של 8% לעומת שנת 2021. נתון זה מדגיש את חומרת התופעה ופגיעתה הקשה בביטחון האישי ובחוסן החברתי של ישראל.
רק לשם השוואה, על פי נתוני האו"ם משנת 2021, ישראל מדורגת במקום ה-18 בעולם בשיעור מקרי הרצח באמצעות כלי ירייה. נתון זה מדגיש את הצורך הדחוף בפעולה נחושה ומתמשכת לצמצום היקף עבירות הנשק בישראל.
ניתן להבחין שישנם מגמות מרכזיות מדאיגות, לדוגמא, עלייה בשימוש בנשק חם בעבירות פליליות, הן בעבירות רכוש והן בעבירות אלימות, ובנוסף, ארגוני פשיעה שעושים שימוש הולך וגובר בנשק חם, הן לצורך ביצוע עבירות והן לצורך הגנה מפני יריבות.
כמו כן, ניכרת עלייה באלימות בחברה הישראלית, ובהתאם לכך גם בעבירות נשק.
אלה הם הגורמים המרכזיים התורמים לעליית מספר עבירות הנשק בישראל:
התופעה המורכבת של עבירות נשק בישראל נובעת משילוב של גורמים חברתיים, פוליטיים, פליליים ואישיים. נדרש טיפול מערכתי ורחב היקף, תוך שיתוף פעולה בין כלל גורמי החברה, על מנת להתמודד עם התופעה ולצמצם את היקף עבירות הנשק.
לעבירות הנשק יש כמה השפעות שליליות על החברה:
תחושת פחד וחרדה בקרב אזרחים, פגיעה באיכות החיים ובתפקוד היומיומי, הימנעות מפעילויות חברתיות ופנאי, פגיעה בחופש התנועה ובחופש הפרט, ותחושת חוסר ביטחון וחוסר אמון במדינה ובמוסדותיה.
עלייה בפשיעה, פגיעה באיכות החיים ובביטחון האישי, פגיעה במרקם החברתי, יצירת תחושת חוסר ביטחון וחוסר סובלנות, חיזוק ארגוני פשיעה, פגיעה בשלטון החוק ובחוסן החברתי, ופגיעה בתיירות ובכלכלה, תוך יצירת דימוי שלילי לישראל בעולם.
עומס כבד על מערכת המשפט, עיכוב בטיפול בעבירות אחרות, יחד עם פגיעה באיכות הדיון המשפטי, וקשיים בהוכחת אשמה.
בנוסף קיימת פגיעה באמון הציבור במערכת המשפט, ותחושה של חוסר צדק.
פגיעה בבריאות הנפש, תחושת פחד וחרדה, דיכאון, PTSD, ובמקביל, פגיעה בילדים ובנוער – תחושת חוסר ביטחון, פגיעה בהתפתחות תקינה.
בנוסף יש פגיעה בכלכלה, כיוון שקיימות הוצאות גבוהות על ביטחון ואכיפה.
עבירות נשק גורמות להשפעות שליליות רבות על החברה הישראלית, הן ברמה האישית, הן ברמה החברתית והן ברמה המשפטית. נדרש טיפול נחוש ומתמשך מצד כלל גורמי החברה, תוך שיתוף פעולה הדוק בין גורמי האכיפה, מערכת החינוך, גורמים חברתיים וקהילתיים, ומקבלי ההחלטות. רק באמצעות מאמץ משותף ניתן לצמצם את היקף עבירות הנשק ולשפר את תחושת הביטחון האישי של אזרחי ישראל.
העונש המקובל על עבירות נשק תלוי במספר גורמים, ביניהם:
קטינים עשויים להישפט בבית משפט לנוער, שם העונשים עשויים להיות קלים יותר.
חשוב לציין כי אלו הן רק דוגמאות, והעונש בפועל נקבע על ידי בית המשפט בהתאם לנסיבות כל מקרה.
המאבק בתופעת עבירות הנשק הוא אתגר מורכב המחייב מאמץ משותף של כלל גורמי החברה. רק באמצעות גישה רחבה ומקיפה, תוך שיתוף פעולה הדוק ושימוש במגוון גישות וצעדים משלימים, ניתן לצמצם את היקף התופעה ולשפר את תחושת הביטחון האישי של אזרחי ישראל.
המאבק בתופעה הוא תהליך ארוך ומורכב, ודורש סבלנות, התמדה ועבודה משותפת של כל הגורמים הרלוונטיים.
משרדנו עוסק בתחום הפלילי ובפרט בתופעת עבירות הנשק במשך 25 שנים.
במידה ואתם או אחד מבני משפחתכם הואשמתם בעבירת נשק, או במידה ואתם צריכים עו"ד פלילי שייצג אתכם במקרה של עבירת נשק בה הייתם מעורבים כצד הנפגע, אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו.