כיצד למנוע מעצר והסגרה של ישראלי בחו"ל ללא צו אינטרפול?

מדינות בעלות אופי מושחת מבצעות סחיטה של אנשי עסקים וחברות באמצעות שימוש בכלים פליליים כדי להביא למעצרם והסגרתם.

למרות שהאינטרפול לא בוחן כל בקשת מעצר בינלאומית באופן מדוקדק הרי שיש בקשות לצו מעצר בינלאומי שנדחות בשל חוסר היגיון או חוסר בראיות בסיסיות לביסוס החשד כנגד המבוקש אולם פנייה דרך האינטרפול אינה הדרך היחידה להביא למעצר של מבוקש בינלאומי ומדינות רבות עושות שימוש בלתי פורמלי בשיתוף פעולה בין ארגוני החקירה וכמובן שגם שימוש פורמלי באמצעות הסכמים שנחתמו בין המדינות לשיתוף פעולה איזורי.

לייעוץ מהיר, השאירו פרטים ונחזור אליכם

    תחזרו אליי

    מעצר של ישראלי בחו"ל באמצעות צו בינלאומי של האינטרפול או בעקבות צו מעצר שהופץ בדרך שונה במסגרת שיתוף פעולה בין מדינות במאבק בפשיעה הבינלאומית יכול להימנע באמצעות טיפול מקדים ופעילות למחיקת האישום הפלילי במדינה שמנהלת את החקירה הפלילית בחו"ל.

    בשנים האחרונות משרדנו מתמחה בטיפול בחשודים שהסתבכו בעקבות פעילות עסקית שביצעו במדינות באירופה והובילו לפתיחת חקירה פלילית כנגדם ולעיתים מבלי שהיו מודעים כלל שהפעילות העסקית הובילה לחקירה משטרתית שבסופו של דבר הובילה פרסום צוי מעצר בינלאומיים ברשת האינטרפול.

    כמובן, שגם לאחר שיש צו מעצר בינלאומי של האינטרפול יש אפשרות לעתור לביטול הצו אולם ביטול צו המעצר הבינלאומי אינו מבטל את החקירה הפלילית במדינה שבה היא נפתחה וכמובן שיש אפשרות למדינה החוקרת לפנות בבקשת הסגרה ספציפית כנגד החשוד בישראל או במדינות אחרות שבהן הוא יבקר.

    דוגמא לכך היתה כשחברי הלהקה B2 נעצרו בתאילנד בעבירה שולית אולם הקונסוליה הרוסית פעלה באופן מיידי כדי לבקש את הסגרתם לרוסיה למרות שלא היה צו מעצר בינלאומי של האינטרפול כנגד חברי הלהקה כשבסופו של דבר רק לחץ בינלאומי כבד הוביל לגירושם לישראל.

    במקרה אחר ישראלי נעצר בארמניה לאחר שצו מעצר בינלאומי של האינטרפול שהונפק כנגדו בוטל על ידי האינטרפול אולם במסגרת שיתוף פעולה בין ארמניה לרוסיה אותו חשוד נעצר בארמניה ונתבקשה הסגרתו לרוסיה.

    בניגוד למעצר חברי הלהקה הרוסית שהיה פוליטי בעיקרו הרי שהדברים שונים כמעט לחלוטין כשמדובר בחקירה פלילית שנפתחת כנגד חשוד בעקבות פעילות עסקית שביצע במדינה החוקרת ואז תובע או חוקר במדינה החוקרת יכול לנסות להשיג את הראיות באמצעות ערוצי שיתוף פעולה משטרתיים שאינם פורמליים בין משטרה למשטרה או באמצעות סיוע משפטי הדדי בין מדינות ופנייה בבקשה בינלאומית רשמית עבור מדינות החברות באיחוד האירופי.

    חקירה פלילית בחו"ל

    השימוש בהסכמים בינלאומיים לצורך חקירה פלילית ובקשות הסגרה

    כשחשוד דרוש לחקירה והחקירה מחייבת גביית ראיות במדינה אחרת ניתן להשתמש בערוצים אלטרנטיביים לאינטרפול ועשיית שימוש בכלים של הסכמי סחר בין מדינות וכך לדוגמא שימוש פשוט בסעיף 635 של הסכם הסחר והשיתוף פעולה של האיחוד האירופי-בריטניה (TCA) מייצר מנגנון של שיתוף פעולה בין מדינות לצורך השגת ראיות ואף לבקשות הסגרה, חילוט כספים ונכסים מחוץ למדינה החוקרת כשהמבחן לשיתוף הפעולה נעשה לאחר בחינת הבקשה וקביעת מפתח לסבירות ומידתיות החקירה והפעולות הנדרשות.

    הסכמים בין מדינות לשיתוף פעולה הן נפוצות והן קיימות בין מדינות האיחוד האירופי, המדינות הלטיניות בדרום אמריקה, המזרח התיכון, הים התיכון,הבלטיות ועוד מדינות רבות בעולם וכך נוצרת פלטפורמה למאבק בפשיעה בינלאומית בסחר בסמים, הונאות קריפטו ופעילות פלילית אחרת.

    הקושי עולה כשמדינות מחליטות לעשות שימוש במנגנונים לשיתוף פעולה במקרים שנושקים לרדיפה פוליטית או רדיפה עסקית ושימוש של מתחרים עסקיים בכלים הפליליים במדינה החוקרת.

    לייעוץ מהיר, השאירו פרטים ונחזור אליכם

      תחזרו אליי

      כיצד ניתן לפעול לביטול חקירה בחו"ל

      חברות קריפטו רבות ממקמות את פעילותן במדינות במזרח אירופה ופועלות מתוכן מול אזרחים במדינות אחרות ולעיתים קרובות נפתחת חקירה פלילית סמוייה במדינה שבה הוגשה תלונה וזו פונה למדינה במזרח אירופה כדי לגבות ראיות וכדי לבצע מעצרים, הסגרות וחילוט כספים אולם פעולה של החברה במדינה החוקרת יכולה להוביל לסגירת התיק וחסכון במפח נפש עצום הכרוך בהסגרה, מעצר וחילוט כספים.

      אנו פועלים באופן ישיר מול רשויות התביעה במדינות רבות באירופה ובמדינות מערביות אחרות כדי להביא לסגירת תיקים פליליים וסיומן באופן אזרחי תוך שימוש בניסיון של למעלה מ-25 שנה והיכרות עם רשויות החקירה הפלילית במדינות רבות.

      במקרים רבים יש חוט דק שמפריד בין עבירה פלילית לחוסר הבנה עסקי ואלו באים לידי ביטוי במיוחד בפעילות עסקית מסובכת שנוצרת בעקבות מבנה חברות מסובך ותרבות עסקית שונה בין מדינה למדינה.

      לעיתים קרובות, מה שנראה כהונאה במקום אחד הוא לגיטימי לחלוטין במדינה אחרת וחוסר ההבנה שמייצר חקירה פלילית עלול להוביל לנזק רב לחברה העסקית, למנהליה ולעובדיה.

      לעיתים קרובות מתבצעות פעולות מניעת הסגרה ושיתוף פעולה כשברור שהמדינה החוקרת היא מדינה שמשתמשת בכלים פליליים כדי לייצר לחץ עסקי וסחיטה של חברות שפעלו בתחומה וכך ניתן לייצר סוג של חסינות מנקיטת הליכים פליליים במדינה מתוקנת לטובת מדינה שפועלת כדי להטיב עם גורמי בעלי אינטרס עסקי מנוגד לחברה הנחקרת.

      הפעילות לסגירת תיק פלילי בחו"ל היא קשה ומחייבת ניסיון והיכרות בכל מדינה ומדינה אולם יש כללי ברזל שנכונים בכל חקירה במדינה זרה והיא שיתוף פעולה עם עורך דין מומחה לדין הפלילי המקומי והבינלאומי, בחינת האפשרויות להגעה להסדר טיעון מוקדם מול הרשויות במדינה החוקרת והאפשרות להעדיף תשלום קנס מנהלי או אזרחי על סנקציה פלילית.

      הפעילות לגביית ראיות מחוץ למדינה החוקרת ובקשת הסגרה של מבוקשים דורשת משאבים רבים אנושיים וכלכליים מצדה של המדינה המבקשת ולכן במקרים רבים רשויות חקירה יעדיפו להגיע להסכמים שימנעו את ההליך הארוך והמסורבל של חקירה בינלאומית, הסגרה, ניהול תיק ומשפט פלילי עד להגעה להרשעה – אנו במשרד עורכי הדין הפליליים כאן כדי לסייע לך להימנע ממפח נפש של חקירה פלילית בינלאומית.

      עו”ד ניר רוטנברג
      כותב המאמר: עו”ד ניר רוטנברג

      חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.

      לייעוץ מהיר
      השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

        תחזרו אליי

        תפריט נגישות

        ×