חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.
עיכוב על ידי שוטר מוגדר בחוק סדר הדין הפלילי שם נקבע כי אם לשוטר יש יסוד סביר לחשד שאדם ביצע עבירה או שהוא עתיד לעבור עבירה הוא רשאי לעכב אותו כדי לברר את זהותו וכתובתו או כדי לתחקר אותו במקום.
שני תנאים צריכים להתקיים כדי ששוטר יוכל לדרוש מאדם להילוות איתו לתחנת המשטרה:
א. קיים יסוד סביר לחשד שאותו אדם עבר עבירה או עתיד לעבור.
ב. הזיהוי של אותו אדם לא היה מספיק ולא ניתן לתחקר אותו במקום.
עיכוב של אדם היא מגבלה על חירותו ולמרות שמדובר בפגיעה שהיא פחותה ממעצר הרי שיש בה כדי לפגוע בזכויות יסוד ולכן יש צורך להקפיד על מידתיות דרישת העיכוב ולבחון האם היא עומדת בתנאי פסקת ההגבלה בסעיף 8 של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו .
פסיקת בית המשפט קובעת כי חקירה בשעת לילה מאוחרת אינה הוגנת ולעיתים אף פסולה אלא אם ישנו צורך חקירתי המצדיק חקירה בשעות שכאלו.
החובה של שוטר לבחור באמצעי שפגיעתו בחופש התנועה של האזרח תהיה מועטה ככל שאפשר מוכרת היטב מתוך דיני המעצרים והיא תולדה של פסקת ההגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, כך מאפשר חוק המעצרים לשוטר לדרוש מאדם להתייצב לחקירה בשתי דרכים, באמעות עיכוב במקום ובדרך של הזמנה למועד אחר.
אם אין צורך חקירתי דחוף הרי שיש להעדיף לזמן אדם לתחנת המשטרה ולא לעכבו במקום וכך הדברים צריכים להיות גם כשמדובר בשעות לילה מאוחרות.
זימון של אדם לתחנת המשטרה בשעות הבוקר יהלום יותר את דרישות החוק ויהיה מידתי יותר במידה ואין דחיפות אחרת המחייבת את עיכובו באותה השעה. אם שוטר עיכב אותך ואתה מעוניין לקבל ייעוץ האם העיכוב הוא כדין או שמדובר בפעולה פסולה פנה אלינו – משרד עורכי דין פלילי רוטנברג – כדי שנציל אותך מטעויות