חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.
ההליך הפלילי מתחיל ברגע שהוגשה תלונה במשטרה ונפתחת חקירת משטרה אולם לעיתים קרובות סמוך לאחר הגשת התלונה במשטרה המתלונן או המתלוננת מבקשים לחזור בהם מהגשת התלונה במשטרה והם ניגשים לחוקר שגבה את התלונה ומבקשים לבטל את התלונה שהוגשה.
אולם המשטרה אינה חייבת לסגור או לגנוז את חקירת המשטרה לאחר שנתקבלה בקשה לבטל את התלונה שכן לפי סעיף59 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב- 1982 שכותרתו היא "חקירת משטרה" עולה שאם נודע למשטרה על ביצוע עבירה, בין בדרך של תלונה ובין בכל דרך אחרת הרי שתפתח בחקירה למעט במקרים חריגים שצוינו בחוק ומכאן עולה שלשון החוק היא בלתי מתפשרת ובעצם מחייבת את המשטרה לפתוח בחקירה כך שגם אם נודע למשטרה על עבירה מהחשוד עצמו אגב תלונה שהגיש בעניין אדם אחר הרי שיש לפתוח בחקירה.
בחוק סדר הדין הפלילי נקבע כי המשטרה תפתח בחקירה משנודע על ביצוע עבירה פלילית בין עם על פי תלונה ובין אם בדרך אחרת, כלומר למשטרה יש סמכות לפתוח בחקירה מרגע שנודע לה על ביצוע העבירה ולכן גם המתלונן ניגש לבקש לבטל את התלונה הרי שבקשתו אינה מחייבת את המשטרה והיא רשאית להמשיך בהליכים הפליליים כנגד החשוד למרות שהתלונה בוטלה כך שניתן לבטל את התלונה במשטרה אולם המשטרה אינה חייבת להיעתר לבקשת הביטול.
באופן טכני בקשת לביטול תלונה שהוגשה נעשית באמצעות פנייה לחוקר שגבה את התלונה אולם באופן מעשי יש להציג בפני החוקר את הנסיבות שהובילו להגשת התלונה מלכתחילה ובנוסף את הנסיבות שהובילו לבקש לבטל את התלונה וכדי שלא להסתבך בשקרים ובאמרות שעלולות לסבך גם את מגיש התלונה וגם החשוד הרי שיש להתייעץ בטרם פנייה בבקשה לביטול תלונה ויתכן שמוטב שעורך דין מומחה בתחום הפלילים יצטרף לבקשה לביטול התלונה.
כמו כן, חרף העובדה שאנו חיים בעולם טכנולוגי ובו אפשר לעשות כמעט הכל באופן מקוון – ביטול תלונה מקוונת במשטרה הוא בלתי אפשרי. על מנת לבטל את התלונה תאלצו לגשת פיזית לתחנת המשטרה. עם זאת, אם ברצונכם להגיש תלונה ולא לבטל אחת כזו – הדבר אפשרי.
חוק העונשין בסעיפים 240 ו-243 קובע איסור על מתן עדויות סותרות ואוסר על מסירת ידיעות שקריות וכוזבות למשטרה כך שמתלונן שמגיש תלונה שקרית מתוך מטרה להטעות את המשטרה, עובר עבירה פלילית ועלול להסתבך כך שהמשטרה בסופו של הליך עלולה לפעול לפתיחת חקירה משטרתית כנגד מגיש התלונה.
בנוסף וללא קשר להליך הפלילי שבכל מקרה נתון להחלטתה של המשטרה הרי שמי שמבקש לבטל תלונה שהגיש חושף את עצמו לתביעה אזרחית בגין לשון הרע שהרי עבירת לשון הרע אוסרת פרסום שקרים אודות אדם אחר ותלונה כוזבת למשטרה היא למעשה פרסום לשון הרע
יש מספר רב של עבירות פליליות שיועדו להרתיע מתלונני שווא מהגשת תלונה ולכן נקבע שמי שמסר ידיעות כוזבות למשטרה הרי שיתכן ותפתח כנגדו חקירה משטרתית וסנקציות פליליות.
בהתאם להנחיות פרקליט המדינה יש לייחס חומרה יתרה למי שמגיש תלונת שווא שכן קיימת פגיעה קשה באמון הציבור במערכת המשפט ובאכיפת החוק כך שיתכן וחפים מפשע יועמדו לדין כתוצאה מהגשת תלונת השווא אולם דווקא בית המשפט העליון הורה לא אחת לייחס חשיבות גם להודעה על ביטול התלונה וראיית הנסיבות שהובילו להגשת התלונה וביטולה.
כמובן שקיימים סיכונים נוספים למי שמבקש להגיש תלונה ולאחר מכן דורש לבטל את התלונה ולכן בטרם פנייה למשטרה בבקשה לביטול התלונה יש לפעול ולבקש להתייעץ עם עורך דין פלילי מומחה בתחום.
באופן מפתיע יתכן שבקשה לבטל תלונה במשטרה עלולה להוביל להסתבכות נוספת של החשוד שכנגדו הוגשה התלונה שכן הנחת היסוד של חוקרי המשטרה היא שהבקשה לביטול התלונה נעשית לאחר לחץ שהופעל על המתלונן מצדו של החשוד שמטרתו לסכל את החקירה כנגדו ולכן במידה וחוקרי המשטרה "ילחצו" את מבטל התלונה הרי שכנגד החשוד יתווספו חשדות לשיבוש מהלכי משפט תוך ניסיון להכשיל את החקירה והוא עלול לעמוד לדין על עבירות נוספות.
אנו עוסקים במשפט הפלילי למעלה מ-25 שנה ובמסגרת זו נתקלנו במקרים רבים שבהם בלהט מריבה בין בני זוג או בין מכרים ניגש אחד מהצדדים להגיש תלונה במשטרה ולאחר מכן מתחרט ומבקש לבטל את התלונה.
הדברים אינם תמיד שחור ולבן ולעיתים ביטול התלונה לא מצביע דווקא על כך שהתלונה היתה תלונת שווא אלא ראייה לא נכונה של המציאות כפי שהיא התרחשה באמת.
לכן וכדי למנוע הסתבכות של מי מהצדדים יש להיוועץ בטרם ביטול תלונה במשטרה ויתכן שלעיתים כדאי שעורך הדין הפלילי יתלווה אל קצין החקירות במשטרה לצורך הגשת בקשת ביטול התלונה.
לקריאה נוספת: ביטול כתב אישום