מהי עבירת זיוף?

עבירת הזיוף היא עבירה השייכת לעולם העבירות הכלכליות ובאמצעותה, מבקש אדם להשיג תמורה מסוימת באמצעות המסמך המזויף. דיני העונשין רואים בחומרה עבירה זו והענישה היא בהתאם: החל משנת מאסר אחת ועד שבע שנות מאסר. כאשר מדובר במעשה של זיוף על ידי עובד ציבור, נתפס המעשה כחמור עוד יותר ועל כן, העונש המינימאלי עומד על שלוש שנות מאסר.

הגדרת עבירת הזיוף

כאשר אנו מדברים על עבירה של זיוף, הכוונה בדרך כלל היא לזיוף מסמכים וחתימות ובהקשר זה מדובר במגוון רחב של מסמכים: זיוף צוואה, חוות דעת רפואית, תעודת לימודים, זיוף בעלות על רכב וכיו"ב. ישנם גם מקרים של זיוף שטרות ומטבעות. עבירת הזיוף מופיעה בחוק העונשין והיא מתחלקת למעשה לשלוש עבירות שונות:

  1. זיוף מסמך: זוהי העבירה הראשונית של עצם פעולת הזיוף. הענישה בגין עבירה זו היא שנת מאסר אחת. בהקשר זה חשוב לציין, כי דינו של המשתמש במסמך מזויף, כדינו של המזייף ובלבד כי בעת השימוש ידע המשתמש כי מדובר במסמך מזויף. 
  2. כוונה לקבל דבר מה: כאשר פעולת הזיוף נעשתה על מנת להשיג באמצעותה דבר, למשל, כסף, זכות במקרקעין או כל טובת הנאה אחרת, דין המבצע הוא שלוש שנות מאסר. רמת ענישה זו רלוונטית גם כאשר מדובר על זיוף המשפיע על עסקאות, למשל זיוף מסמך בכדי לשנות הערכת שווי. 
  3. נסיבות מחמירות: בדומה לעבירות פליליות אחרות, כאשר העבירה נעשתה בנסיבות מחמירות, הענישה מחריפה. אחת הדוגמאות הוא מצב שבו מעשה הזיוף גרם לנזק כספי רב, או כאשר אמון הציבור נפגע באופן מהותי. בנסיבות מעין אלו, בית המשפט רשאי להטיל עונש של עד חמש שנות מאסר. 

זיוף בידי עובד ציבור

עבירת הזיוף נתפסת כחמורה אף יותר, כאשר היא מבוצעת על ידי עובד ציבור. זאת בשל הפגיעה הפוטנציאלית של מעשה כזה, הן בהתנהלות התקינה של מערכת השלטון והן בפגיעה באמון הציבור. עובד ציבור צריך לשמור על טוהר מידות ולבצע את תפקידו באופן מקצועי וערכי ועל כן כאשר הוא עובר עבירה פלילית, לא כל שכן זיוף מסמך, הדבר עומד בסתירה מוחלטת למעמדו ולאמון שניתן בו.

מהו העונש שקבע המחוקק? עובד ציבור, אשר זייף מסמך, דינו מאסר של עד 3 שנים (לעומת שנת מאסר אחת לאדם שאינו עובד ציבור). אם המעשה נעשה במטרה לקבל דבר מה, דינו של עובד הציבור יהיה מאסר של עד 5 שנים (במקום שלוש שנים לאדם שאינו עובד ציבור). קיבל עובד הציבור דבר מה באמצעותו של המסמך, דינו מאסר של עד 7 שנים. זוהי ללא ספק גישה מחמירה מאוד אשר מבקשת להרתיע עובדי ציבור מלבצע עבירה זו ובהקשר זה נבהיר כי עובד ציבור הוא כל מי שממלא תפקיד ציבורי, בכל דרגה שהיא, החל מפקיד זוטר ברשות מקומית או עירייה וכלה במנהלים ובכירים במשרדי ממשלה.פנייה לייצוג משפטי

מן האמור לעיל ניתן להבין באופן ברור כי עבירה של זיוף נתפסת כעבירה חמורה מאוד. העונש המינימאלי שנקבע בחוק לעבירה זו הוא שנת מאסר אחת ושלוש שנות מאסר, כאשר מדובר על עובד ציבור. בנסיבות מחמירות, בית המשפט רשאי כאמור, להטיל עד 7 שנות מאסר בגין עבירה זו. במצב דברים זה, אם עולה חשד לזיוף או שימוש במסמך מזויף, חשוב מאוד לפנות לעורך דין פלילי מקצוען, אשר ישמור על זכויות החשוד/הנאשם ויעשה את המיטב כדי למזער את הנזק.

פנייה מוקדמת לעורך הדין, עם ההזמנה לחקירה, יכולה במקרים רבים להביא לסגירת התיק ללא כתב אישום, או להפחתת חומרת האישום. בשל ההבדלים המהותיים בין רמות הענישה, יש בדבר חשיבות רבה. זכרו: רק לחימה משפטית ובלתי מתפשרת, תוך בדיקה מדוקדקת של ראיות התביעה, תוכל להביא לתוצאה המשפטית הטובה ביותר בנסיבות העניין.

אם הוזמנת לחקירה בחשד לזיוף, שים לב כי אתה חשוף לעונש מאסר! פנה ללא שיהוי למשרדנו ואנו נילחם עבור זכויותיך ונלווה אותך לאורך ההליך המשפטי.

עו”ד ניר רוטנברג
כותב המאמר: עו”ד ניר רוטנברג

חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.

לייעוץ מהיר
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    תחזרו אליי

    תפריט נגישות

    ×