אזרח רשאי להתנגד – באופן סביר – לכניסת שוטר לדירה שלא כדין, והתנגדות כזו אינה נחשבת להפרעה לשוטר במילוי תפקידו אך יש תנאים להתנגדות והשאלה היא האם אכן כניסת השוטרים אינה חוקית.
סעיף 23 לפקודת סדר הדין הפלילי מגדיר מתי שופט רשאי לתת צו חיפוש. סעיף 25 מונה ארבעה מצבים בהם שוטר רשאי להיכנס ללא צו חיפוש:
פסיקת בית המשפט העליון קובעת שמותר להתנגד באופן סביר לכניסה לחצרים ולעריכת חיפוש בהם שלא כחוק כשהשימוש בכוח יוגבל למידת כוח סבירה שאינה חורגת מן המידה שמכתיב ההיגיון והשכל הישר, כלומר, אין להשתמש באלימות גסה וברוטלית שכן במקרה כזה המתנגד ישא באחריות לעבירה של תקיפה גם אם בדיעבד יתברר שקמה לו הזכות להתנגד לכניסה הבלתי חוקית.
על פי החוק, זכות הכניסה בכוח לרשות היחיד של האזרח, אף אם מבוססת על צו, מותנית בכך שתחילה דרש השוטר מהאזרח לאפשר לו להיכנס לביתו ובשלב הראשון צריכה להתקיים דרישה להיכנס לחצרים ורק אם דרישה זו סורבה, ניתן לעשות שימוש בכוח.
על השוטר לבצע שני שלבים לפני הכניסה:
רק עמידה בשני השלבים הללו תקים לשוטר זכות להיכנס בכוח למקום על מנת לבצע את החיפוש או את המעצר, וזאת רק אם מחזיק המקום מסרב לדרישה להיכנס למקום.
אם מחזיק המקום לא נדרש כדין לאפשר כניסה למקום, לא חלה עליו החובה לאפשר זאת וסירוב לכניסה עלול להוות עבירה של הכשלת חיפוש בכוח או באיומים לפי סעיף 47(א) לפקודת סדר הדין הפלילי אולם התנהגות פאסיבית בלבד (כמו התעלמות מהדרישה) אינה מהווה עבירה של הכשלת חיפוש אך אם יוכח כי מחזיק מקום היה מודע לדרישה מצד השוטרים לאפשר כניסה מכוח קיומו של צו חיפוש והתעלם מכך, עשוי הדבר להוות עבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו.
אזרח שמבקש למנוע משוטר להיכנס לביתו שלא כדין חייב לוודא תחילה שהכניסה אינה חוקית, כלומר, אין צו או אחד מהחריגים בחוק, עליו לדרוש מהשוטרים להזדהות ולהציג צו אך ההתנגדות חייבת להיות סבירה ולא אלימה כשמומלץ לתעד את האירוע ככל הניתן
במקרה של ספק, עדיף לאפשר את הכניסה ולהגיש תלונה בדיעבד.
אנו מתמחים במשפט הפלילי למעלה מ-20 שנה ומנוסים מאוד בסיוע לאזרח שעומד מול משטרת ישראל והרשויות כך שנוכל לסייע לך באופן מיידי בכל מקרה שכזה.
לקריאה נוספת: חקירה במשטרה
בכל מקרה כזה אל תהססו לפנות למשרד עו"ד פלילי ניר רוטנברג, עם הניסיון והמקצועיות המוכחים בנושא.
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות חייגו: 050-5522028