מדי שנה נפתחים עשרות אלפי תיקי חקירה בגין אלימות במשפחה, כאשר חלק משמעותי מהמקרים מתרחש על רקע הליכי גירושין.

השלכותיה של אלימות במשפחה חורגות הרבה מעבר לפגיעה הפיזית והנפשית המיידית, הן משפיעות על כל היבט בהליך הגירושין – מחלוקת הרכוש ועד להסדרי המשמורת והראייה.

אלימות במשפחה במסגרת הליכי גירושין מצריכה טיפול משפטי מקיף בשתי מערכות במקביל – ההליך הפלילי וההליך האזרחי. מורכבות זו דורשת התייחסות מקצועית מדויקת וניהול אסטרטגי של ההליכים המשפטיים, תוך הבנת ההשלכות ההדדיות ביניהם.

אלימות במשפחה כעילה לגירושין

הדין הישראלי מכיר באלימות במשפחה כעילת גירושין מובהקת. חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו מעגן את הזכות לשלמות הגוף והנפש, וכל פגיעה בזכויות אלו מהווה בסיס משפטי איתן לתביעת גירושין. הפסיקה קבעה כי די במקרה אלימות בודד כדי להצדיק גירושין, ואין צורך בהוכחת דפוס התנהגות מתמשך.

בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה מתייחסים לאלימות על כל צורותיה – פיזית, מילולית, נפשית ועבירות מין במשפחה – כאל התנהגות המצדיקה פירוק מיידי של הנישואין. הפסיקה אף הרחיבה את ההגדרה וכוללת בה גם אלימות כלכלית והתעללות פסיכולוגית מתמשכת.

צעדים משפטיים ראשונים במקרה של אלימות במשפחה

במקרה של אלימות במשפחה, המערכת המשפטית מספקת מספר כלים משפטיים מיידיים:

  1. הגשת תלונה במשטרה – יש לפנות באופן מיידי לתחנת המשטרה הקרובה ולהגיש תלונה מפורטת על אירועי האלימות. חשוב לתעד כל אירוע אלים ולשמור ראיות כגון תמונות, הודעות או תיעוד רפואי.
  2. פנייה לבית המשפט לענייני משפחה לקבלת צו הגנה – ניתן לקבל צו הגנה באופן מיידי, גם ללא נוכחות הצד השני. הצו יכול לכלול הרחקת האדם האלים מהבית, איסור יצירת קשר ואיסור להחזיק נשק.
  3. פנייה לעורך דין המתמחה באלימות במשפחה חשוב להיוועץ בעורך דין בהקדם האפשרי לקבלת ייעוץ משפטי מקיף וייצוג בהליכי הגירושין ובהליכים הנלווים.
  4. הגשת בקשה למשמורת זמנית וסעדים דחופים – במקרים בהם יש ילדים, יש להגיש בקשה למשמורת זמנית ומזונות זמניים כדי להבטיח את שלומם וביטחונם הכלכלי.
  5. פנייה למרכז לטיפול ומניעת אלימות במשפחה – יש ליצור קשר עם המרכז לקבלת תמיכה וסיוע מקצועי, וכן לתיעוד המקרה על ידי גורמי רווחה מוסמכים.

אלימות במשפחה בגירושין

ניהול הליך פלילי במקביל להליך הגירושין

ניהול הליך פלילי במקביל להליך גירושין מציב אתגרים משפטיים מורכבים המצריכים התייחסות מקצועית מדויקת. ההליך הפלילי, הנובע מתלונה על אלימות במשפחה, משפיע באופן ישיר על הליך הגירושין ועשוי לשמש כראיה מהותית בבית הדין. במקרים רבים, הרשעה פלילית באלימות במשפחה מחזקת משמעותית את עמדת הצד המתלונן בהליך הגירושין ועשויה להשפיע על החלטות בנושאי רכוש, מזונות ומשמורת.

חשוב להבין כי קיימת חשיבות רבה לתיאום בין ההליכים, שכן הצהרות והודאות בהליך הפלילי עלולות להשפיע על תוצאות הליך הגירושין. במקביל, יש לשים לב כי צו הרחקה שניתן במסגרת ההליך הפלילי עשוי להשפיע על יכולת הצדדים לנהל משא ומתן אפקטיבי בהליך הגירושין, ולכן נדרשת התייחסות מערכתית כוללת לשני ההליכים.

השפעת אלימות במשפחה על הסדרי משמורת וראייה

בית המשפט מייחס חשיבות מכרעת לקיומה של אלימות במשפחה בקביעת הסדרי משמורת וראייה. טובת הילד ושלומו הם השיקול המרכזי, ובמקרים של אלימות מתועדת:

  • המפגשים עם ההורה האלים עשויים להיות מוגבלים
  • יתכן כי המפגשים יתקיימו במרכז קשר תחת פיקוח
  • במקרים חמורים, עשוי בית המשפט לשלול לחלוטין את זכויות הראייה

חשוב לציין כי החלטות אלו מתקבלות בהסתמך על תסקירי פקידי סעד וחוות דעת מומחים, וניתנות לשינוי בהתאם להתקדמות טיפולית מוכחת.

אלימות במשפחה בגירושין

זכויות וסעדים משפטיים במקרה של אלימות במשפחה

הדין הישראלי מעניק מגוון סעדים לנפגעי אלימות במשפחה:

  • צו הגנה – מאפשר הרחקה מיידית של הצד האלים מהבית המשותף, קביעת הגבלות על יצירת קשר והתקרבות לבני המשפחה, ומתן הגנה משפטית מפני הפרת הצו
  • מזונות מוגדלים – במקרים של אלימות במשפחה, בית המשפט עשוי לפסוק מזונות מוגדלים לצד הנפגע ולילדים כפיצוי על הנזק והסבל שנגרמו
  • פיצויים כספיים – זכות לתבוע פיצויים בגין נזקי גוף ונפש שנגרמו כתוצאה מהאלימות, כולל הוצאות רפואיות, טיפול פסיכולוגי ואובדן כושר השתכרות
  • משמורת זמנית – אפשרות לקבלת משמורת זמנית על הילדים במסגרת צו ההגנה, תוך הבטחת שלומם וביטחונם
  • סיוע משפטי – זכאות לקבלת סיוע משפטי מהמדינה, כולל ייצוג משפטי חינם בהליכים אזרחיים ופליליים הקשורים לאלימות במשפחה
  • שימוש בדירת המגורים – זכות להמשיך ולהתגורר בדירת המגורים המשותפת, תוך הרחקת הצד האלים, גם אם הדירה רשומה על שמו

לסיכום

ניהול תיק גירושין על רקע אלימות במשפחה דורש מומחיות משפטית וניסיון בתחום. הצלחת ההליך תלויה במידה רבה בפעולה מהירה ונכונה, תוך שימוש מושכל בכלים המשפטיים העומדים לרשותכם. אנו במשרד עו"ד רוטנברג ושות' מתמחים בליווי משפטי של נפגעי אלימות במשפחה ומעניקים מענה מקצועי ומקיף בכל שלבי ההליך.

לייעוץ ראשוני וסיוע משפטי התקשרו עכשיו (24/7 במקרי חירום): 050-5522028

עו”ד ניר רוטנברג
כותב המאמר: עו”ד ניר רוטנברג

חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.

לייעוץ מהיר
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    תחזרו אליי

    תפריט נגישות

    ×