חוק העונשין אוסר על מתן ולקיחת שוחד, על מנת לשמור על טוהר המידות במערכות הציבור והשלטון. למרבה הצער, בשנים האחרונות אנו שומעים על לא מעט מקרים של ביצוע עבירת שוחד על ידי אנשי ציבור, לרבות ראש הממשלה לשעבר ויש בתופעה זו כדי לפגוע באופן חמור מאוד באמון הציבור במערכות השונות. במאמר זה נסביר מהי עבירת השוחד, האם יש חשיבות למבחן התוצאה בעבירה, מהי ההגדרה של עובד ציבור לצורך עבירת השוחד ומהם העונשים הקבועים בחוק בגין עבירה זו.

עבירת שוחד במשפט הפלילי

עבירת שוחד חוק העונשין

שוחד היא טובת הנאה אשר ניתנת לבעל תפקיד  – ציבורי, פוליטי או עסקי, על מנת שיפעיל את סמכותו לשם ביצוע פעולה כלשהי או הימנעות מביצועה. השוחד אינו חייב להיות העברה של כסף מזומן בהכרח, אלא הוא יכול לבוא לידי ביטוי בכל סוג אחר של טובת הנאה: מינוי לתפקיד, הטבות מס, רווח כספי מעסקת נדל"ן וכיו"ב. חוק העונשין קובע כי אדם הלוקח שוחד, דינו מאסר של עד 10 שנים ונותן השוחד, דינו 7 שנות מאסר.

לחילופין, ניתן להטיל קנסות כספיים גבוהים על לוקח או נותן השוחד. כמו כן, אם קבע בית המשפט עונש מאסר בעבירת השוחד, רשאי הוא גם להורות על חילוט מה שניתן כשוחד. פעולה זו לא תשלול אגב הגשת תביעה אזרחית נגד לוקח או נותן השוחד בגין הנזקים שנגרמו עקב ביצוע העבירה. חוק העונשין מונה עוד שתי עבירות של שוחד: תיווך לשוחד, כאשר דינו של המתווך כדינו של לוקח השוחד ומתן שוחד בתחרות (למשל תחרות ספורט) כדי להשפיע על מהלך או תוצאות התחרות. במקרה זה דינו של לוקח השוחד כדינו של נותן השוחד – 3 שנות מאסר.

ההצעה נדחתה – האם יש עבירה?

אחת השאלות אשר עולות בהקשר של עבירת השוחד, היא מה קורה כאשר הוצע שוחד אך ההצעה נדחתה, או לחילופין, כאשר בעל התפקיד ניסה לקבל שוחד ולא הצליח. החוק קובע כי מי שמציע שוחד, דינו כנותן שוחד, אף אם הצעתו נדחתה ובהתאמה, המבקש או מתנה פעולה מסוימת בקבלת שוחד, דינו כלוקח שוחד, גם אם לא ניתן לו שוחד בסופו של יום. מכאן אנו למדים עד כמה חמורה בעיני המחוקק עבירת השוחד משהדבר לא נבחן על פי מבחן התוצאה, אלא עצם הניסיון לבצע את העבירה, חמור כאילו בוצעה בפועל. אמנם, בבואו של בית המשפט לגזור את עונשו של הנאשם, יכול ותהיה לדבר השפעה על חומרת העונש, אך בעיני החוק, דינו של המנסה ודינו של המצליח, זהים.

הגדרת עובד ציבור

עבירת השוחד, כמו גם עבירה של מרמה והפרת אמונים, היא עבירה ייחודית לעובדי ציבור. אולם, ההגדרה של עובד ציבור לעניין עבירות אלו היא רחבה מאוד וחשוב לדעת זאת. אין המדובר רק בשרי ממשלה, חברי כנסת וממלאי תפקידים ברשויות מקומיות, אלא בכל מוסדות הציבור, לרבות תאגידים המספקים שירות לציבור (תאגיד אשר תכליתו ועיקר עיסוקו הוא מתן שירות לציבור).

עורך דין עבירות שוחד

עבירת השוחד היא עבירה חמורה מאוד והדבר בא לידי ביטוי בעונשי המאסר הקבועים בחוק ובקנסות הגבוהים שניתן להטיל על המורשע בעבירה זו. עוד נזכיר כי בעיני החוק היבש, אין כל חשיבות לשאלה האם בסופו של יום ניתן או נלקח שוחד, אלא די בכך כי הייתה כוונה ומודעות למעשה. משכך, אם זומנת לחקירה בחשד למתן או לקיחת שוחד, אתה זקוק לייצוג משפטי מן השורה הראשונה. יש צורך בליווי משפטי צמוד של משרד עורכי דין הבקיא בעבירות כלכליות ומתמחה בייצוג בעבירות שוחד. עורך הדין יבחן את נסיבות המקרה לעומקן וייצג את הלקוח כמיטב יכולתו, על מנת למזער את הנזק ולהביא לסיומה של הפרשה בהקדם האפשרי.

אם את/ה חשוד/ה במתן או לקיחת שוחד משרד עורכי דין פלילי רוטנברג מתמחה בעבירות כלכליות, יעניק לך ייצוג משפטי מקצועי וילחם עבורך לאורך כל הדרך.

עו”ד ניר רוטנברג
כותב המאמר: עו”ד ניר רוטנברג

חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.

לייעוץ מהיר
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    תחזרו אליי

    תפריט נגישות

    ×