חוק ניירות ערך אוסר על התערבות שנועדה להשפיע על שערי ניירות ערך בדרכי תרמית וזאת במטרה להגן על ציבור המשקיעים ושמירת אמון הציבור בהגינותו של שוק ההון והאפשרות לסחור בו באופן הוגן ויעיל כך שמחיר נייר ערך, מחיר השוק, ישקף שווי אמיתי ולא נחזה שכן מחיר נייר הערך מהווה שיקול עיקרי כשציבור המשקיעים בוחר לסחור או לא לסחור בנייר ערך.

התערבות חיצונית בדרך של מרמה בשווי נייר ערך הופכת את שווי הנייר לבלתי רציונאלי מבחינה כלכלית ושוויו אינו משקף את הערך האמיתי בפועל ולכן נולד האיסור הפלילי על פעולות שנעשות בדרכי תרמית כך שמחיר נייר הערך לא נקבע על ידי כוחות ההיצע והביקוש ובכך נפגע ציבור המשקיעים ונהרס אמון הציבור בשוק ההון.

סעיף 54[א] [2] נועד כדי להביא למצב ובו תנודות השערים ישקפו באופן מלא את הביקוש וההיצע שנגזרים מתוך הערך הכלכלי של נייר הערך ואפשרות הרווח העתידית מן ההשקעה בנייר ומניעת מצג שווא של היצע וביקוש מזוייפים שנועדו להשיג רווחים שאין להם אחיזה במציאות ובנתונים הכלכליים.

השפעה על שער נייר הערך

השפעה פסולה על תנודת שער של נייר ערך היא כזאת שלולא הפעולה הפסולה היה נוהג שער נייר הערך בדרך שונה ממה שנהג, וישנה רשימה פתוחה של אפשרויות שיובילו לשינוי והשפעה על שער נייר הערך בדרך פסולה. לא מדובר אך ורק על השפעה על שער הנייר בסוף יום המסחר אלא גם במהלך היום והשפעה על שערי הבינים במהלך יום המסחר.

ההנחה שמשקיעים בשוק ההון מושפעים מהחלטות של משקיעים אחרים ונתוני המסחר שמתפרסמים במהלך היום חושפים את דרך ההשקעה והמסחר של משקיעים אחרים כך שיש בפעולותיהם כדי להשפיע על משקיעים אחרים במהלך המסחר.

כדי שההשפעה על שער נייר הערך תהפוך לפסולה ותוביל לעבירה פלילית נדרש קיום של קשר בין פעולת התרמית הפלילית לבין השינוי בפועל בערך הנייר כשלעיתים יתכן שההשפעה על ערך הנייר תהיה השפעה קלה בלבד.

"דרכי תרמית" בשער נייר הערך

חוק ניירות ערך קובע כי לא כל השפעה על שער נייר ערך יוצר עבירה פלילית פסולה אלא שכדי שתקום עבירה פלילית צריך שההשפעה המניפולטיבית על שער נייר הערך תהיה ב"דרכי תרמית". כידוע דרכי תרמית אינן רשימה סגורה והדמיון המפותח של עברייני מרמה אינו מוגבל אולם נקבע כלל ולפיו ביצוע הוראת קנייה ללא רצון אמיתי לקנות או למכור מתוך מטרה לגרום לשינוי במחיר מניה יוצר פעולה פסולה והשפעה בדרך של תרמית שכן הפעולה נעשית רק כדי להוביל לשינוי בתנודת שער נייר הערך.

בעבירת המניפולציה יש לבחון את הכוונה הפלילית הפסולה של מבצע הפעולה שכן יתכן שפעולת מסחר אחת יכולה להיות כשרה ולגיטימית ואותה פעולה ממש יכולה להיות אסורה ופלילית וזאת ככל שמטרת מבצע הפעולה היתה להשפיע על שער ניר הערך באופן פסול ובדרך של תרמית.

כשפעולת מסחר נעשית מתוך מטרה להשפיע על השער מבלי לשקף ביקוש או היצע אמיתיים מדובר בפעולה פלילית ופסולה.

הכוונה להשפיע באופן לא אמיתי על שער נייר הערך היא שמקימה את העבירה הפלילית, כך שפעולה שבבסיסה עמדה כוונה לרמות תוך השפעה על שער היא זאת שיוצרת את העבירה ויש צורך שתהיה "כוונה של ממש" לבצע פעולות באופן פסול מתוך כוונה לשנות את שער הנייר.

המבחן לקיום עבירה פלילית בעבירת המניפולציה

כדי להביא להרשעת אדם בעבירת מניפולציה בנייר ערך לפי חוק ניירות ערך (סעיף 54(א) (2)) יש להוכיח שלושה מרכיבים:

1. ביצוע פעולת מסחר בנייר ערך

2. פעולת המסחר השפיעה על תנודות השער במהלך יום המסחר.

3. ההשפעה על תנודת השער נבעה מפעולת תרמית של מבצע פעולת המסחר.

אם אתם חשודים בעבירות פליליות בניירות ערך פנו אלינו ואנו נפעל כדי להציל אתכם מטעויות!

עו”ד ניר רוטנברג
כותב המאמר: עו”ד ניר רוטנברג

חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.

לייעוץ מהיר
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    תחזרו אליי

    תפריט נגישות

    ×