בית הדין הבינלאומי בהאג לעניינים פליליים

בית הדין לעניינים פליליים בהאג פועל החל משנת 2002 ומדובר בטריבונל שיפוטי קבוע ולא זמני שהקמתו נועדה להעמיד לדין פלילי את מי שאחראי לביצוע פשעים בינלאומיים חמורים וביניהם פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות והשמדת עם במקומות שבהן המדינות הסכימו לסמכות השיפוט של בית הדין, כלומר מדינות שהצטרפו לאמנת רומא או הכריזו שהן מקבלות את סמכותו של בית הדין הרי שבית הדין יכול להפעיל את סמכותו באשר לנעשה בשטחי אותה המדינה, חוקת בית הדין היא אמנת רומא ותחת חוקה זו בית הדין הפלילי בהאג מפעיל את סמכותו.

סמכות בית הדין בהאג

בית הדין הבינלאומי בהאג מעמיד למשפט פלילי בני אדם ולא מדינות וסמכות השיפוט של בית הדין היא גם על מדינות שאינן חברות בו וזאת כאשר מועצת הביטחון מפנה את המתרחש בהן לבית הדין הפלילי בהאג. בית הדין מתפקד כמוסד שיפוטי בהתאם לעיקרון המעוגן בחוקת רומא כך שיש לו הסמכות לחקור ולהעמיד למשפט פלילי רק במקום שבו המדינה עצמה אינה מקיימת הליכים מדינתיים או שאותה המדינה כלל לא מעוניינת לקיים הליכים כאלו בכנות הנדרשת.

מדינת ישראל כמחויבת לרעיון של צדק פלילי בינלאומי

מדינת ישראל רואה עצמה כמחויבת לרעיון של עשיית צדק בינלאומי באמצעות משפט פלילי כך שעל העולם להכיר בפליליות של מעשים זוועתיים ולעשות הכל כדי להביא את האחראים לכך למשפט פלילי ולענישה במקרה ובו המדינה עצמה נמנעת מלפעול כנגד מבצעי הפשעים ונמנעת מלהעמידם לדין פלילי.
ישראל פעלה כדי לקדם מנגנונים פליליים בינלאומיים ונטלה חלק לקראת הקמת בית הדין הפלילי ואף השתתפה בועדת רומא שבה עוגנה החוקה שעליה מתבסס בית הדין הבינלאומי בהאג, אך בסופו של דבר ישראל התנגדה להקמת בית הדין בשל חשש לניצול בית הדין הפלילי לצרכים פוליטיים ויחסי ציבור.

אמנת רומא והמשפט הפלילי

גם אמנת רומא וגם המשפט הפלילי בישראל מעגנים את עיקרון החוקיות כך שאין ענישה אם לא נקבעה לה עבירה פלילית בחוק בשעת מעשה העבירה ובעניין זה המשפט הבינלאומי והדין הפלילי בישראל לעניין זה נוהגים בהתאם.
מדינת ישראל נמצאת במצב של סכסוך מתמשך עם חלק משכנותיה וכך עלולה למצוא עצמה נאשמת בביצוע פשעים בינלאומיים. לכאורה, כל עוד ישראל לא חברה בבית המשפט הפלילי בהאג הרי שהסיכון להעמדתם לדין פלילי בינלאומי אזרחים ישראלים היא נמוכה אולם אם מועצת הביטחון באו"ם תחליט להפנות עניינים הקשורים למדינת ישראל לסכסוך עם שכנותיה למועצת הביטחון לבית הדין הפלילי בהאג יגבר הסיכון לכך ובמיוחד הדבר נכון לחיילי צה"ל, שפעילותם עלולה להתפרש כבלתי חוקית במשפט הבינלאומי וכך עלולה להתעורר הדרישה להעמדתם לדין בינלאומי על ידי מדינות אחרות.
לבית הדין הפלילי בהאג לא קמה סמכות פלילית להעמדה לדין במקרה ובו אדם הועמד לדין או נחקר על עבירה שביצע במדינתו אולם הגנה אפשרית זו קיימת רק במידה ואכן קיימת עבירה פלילית למעשים שבוצעו עניין שאינו נכון לגבי פעילות חיילי צה"ל.

מהו רצח עם

רצח עם הוא מעשה שמכוון לצורך השמדת קבוצה לאומית או גזעית או אתנית או דתית באופן חלקי או שלם וכוללים פעולות לצורך השמדת אותה קבוצה באופן ישיר.

מהם פשעים נגד האנושות

מדובר בפשעים שכוללים רצח, עינויים ואלימות מינית או אלימות אחרת תוך הפעלת מדיניות של אפלייה, פשעים נגד האנושות הופכים לכאלה כשמדובר בפשעים שמבוצעים באופן שיטתי ותוך מדיניות מכוונת נגד אוכלוסייה אתנית.

מהם פשעי מלחמה

פשעי מלחמה מתבצעים במסגרת סכסוך מלחמתי תוך הפעלת פעולות מלחמתיות שמפרות את כללי המשפט הבינלאומי תוך ביצוע פעולות לפגיעה מכוונת בחפים מפשע, שלילת זכויות של שבויים ושימוש בבני אדם כבני ערובה וכמגנים אנושיים.

משרד עורכי דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט הבינלאומי ובביטול צוי מעצר בינלאומיים באינטרפול שנים רבות, אנו מתמחים בייצוג פלילי ומתן ייעוץ רחב היקף לנאשמים וחשודים.

עו”ד ניר רוטנברג
כותב המאמר: עו”ד ניר רוטנברג

חבר לשכת עורכי הדין משנת 1997, התמחה אצל עו”ד דן אבי יצחק. עורך דין פלילי ניר רוטנברג עוסק במשפט פלילי למעלה מ20 שנה הינו מוותיקי עורכי הדין הפליליים בארץ וטיפל בתיקים פליליים מורכבים מאוד, בארץ ובחו”ל.

לייעוץ מהיר
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    תחזרו אליי

    תפריט נגישות

    ×